SPENCER THOMAS – THE JOKE OF LIFE

Artiest info
Website
facebook
Label: Strolling Bones Records
Distr.: V2 Benelux

Spencer Thomas is een Amerikaanse multi-instrumentalist, zanger en songschrijver uit Jackson, Mississippi die daar deel uitmaakt van de countryrockformatie ‘Dandy & The Lions’ maar hij is ook als keyboardsspeler actief bij rock’n’roll-groep ‘Futurebirds’ uit Athens, Georgia waar hij in 2020 naartoe verhuisde en hij speelt ook nog als zingende drummer bij de alt.countryformatie “Young Valley” waarvan we in juli 2019 hun titelloze debuutplaat op deze pagina’s hebben besproken.

Nu komt deze hardwerkende muzikant met een tweede soloalbum “The Joke Of Life” op de proppen, de uit tien nieuwe nummers samengestelde opvolger van “Hangin’ Tough”, zijn debuut als soloartiest dat in de zomer van 2019 op de platenmarkt verscheen en hem in de vakpers lovende vergelijkingen opleverde met het werk van artiesten als Bruce Springsteen en Jackson Browne.

Op zijn nieuwe plaat speelt Spencer Thomas zelf op akoestische en elektrische gitaren, piano, orgel en synthesizer en zorgt hij voor extra percussie en backing vocals. De andere instrumentalisten die bijdroegen aan de plaatopname in de ‘Chase Park Transduction’-studio in Athens, Georgia werden omgedoopt tot ‘The Jokers’ en zijn gitaristen Lars Hefner en Taylor Cotton, bassisten Ryan Engelberger en Ben Hackett en drummers Will Hefner en Andrew McFarland. Ook Jay Gonzalez van ‘Drive-By Truckers’ speelt mee op het toetseninstrument mellotron, en ‘My Morning Jacket’-bandlid Carl Broemel levert een gesmaakte bijdrage af op saxofoon op enkele nummers.

De albumtiteltrack “The Joke Of Life” waarmee de plaat begint is een akoestische pianoballad die u op de eerste audiovideo kunt beluisteren. Na het uptempo gebrachte nummer “Little Gold” volgt een ‘My Morning Jacket’-achtige ballad “Always Never You” die als eerste single uit dit album werd uitgebracht en die u op de derde audiovideo kunt beluisteren. Omdat we dit zelf een erg mooie plaat vinden hebben we dan ook maar besloten om uitzonderingsgewijs een extra audiovideo bij te sluiten met daarop de als hitsingle voorbestemde song “How Come Heartbreak” (2e video) met een heel catchy refreintje.

De gelijkenissen met de nummers van ‘My Morning Jacket’ komen nadien nog enkele keren terug in o.a “Desperate Man” dat zelfs iets van Bruce Springsteen heeft, de rockballad “Woman Who Smokes Cigars” en het akoestische “Dream Lilac”. Verder zijn we behoorlijk onder de indruk van de door piano begeleide rockballads “Unwanted Son” en “Fake Rain” of “How Come Heartbreak” waarin we telkens de invloeden van Jackson Browne duidelijk menen te kunnen terughoren, zelfs in het vocale gedeelte. “The Joke Of Life” van Spencer Thomas is allesbehalve een grap maar zeker wel een heel knappe tweede plaat van deze multi-getalenteerde Amerikaan. Gezien zijn vele andere bezigheden bij andere bands moeten we misschien nog wel een tijdje wachten op nieuw solowerk maar dat geduld lijkt ons alvast zeer de moeite waard te zullen zijn.

(valsam)